שאלות ותשובות
כיצד נוכל לגייס מתנדבים לגינה שלנו?
אנחנו כאן כדי לסייע לכם לגייס מתנדבים. כיתבו לנו הודעה דרך צור קשר באתר ואנו נעזור לך. אנו ממליצים גם לבדוק את עמוד הפייסבוק שלנו לחיפוש מתנדבים.
כיצד אדע אילו צמחים מתאימים לגינה שלי?
הצמחים המתאימים ביותר לגינה שלך תלויים באקלים של האזור בו היא נמצאת. בישראל יש מגוון רחב של סוגי קרקעות ואקלים.
הנה כמה אתרים שיעזרו לך להבין אילו צמחים מתאימים לגינה שלך ובאיזו תקופה בשנה כדאי לשתול אותם.
תוכלו להיעזר גם במאגר המידע שלנו.
אילו צמחים לשתול
מתי לשתול
איך אני יכול לפרסם את הגינה שלי לציבור?
עיין בעמוד איך להקים גינה קהילתית למידע נוסף על איך לקדם את הגינה שלך. אנו ממליצים גם לפרסם את הגינה ברשתות החברתיות. יש לנו קבוצת פייסבוק בה תוכלו לקדם את הגינה שלכם ונשמח שתצטרפו.
כיצד ניתן להתנדב בגינה קהילתית?
נא למלא טופס זה באתר שלנו כדי להירשם להתנדבות. אנו שמחים על כל עזרה!
איפה אני יכול לקנות זרעים או שתילים?
לפני רכישה אנו ממליצים לך לנסות תחילה את הגרסה החינמית :)
בדוק אם יש בנק זרעים בקהילה שלך ובקש מגננים חובבים זרעים וצמחים. אם אין לך בנק זרעים קהילתי, אולי הגיע הזמן להתחיל אחד! אנו ממליצים לך לבקש זרעים או צמחים מחברי גינות קהילתיות אחרות באזורך. על מנת לאתר גינות קרובות, השתמשו בסרגל החיפוש במפה שלנו. אפשרות נוספת היא ניצול שירותי הרשות המקומית. בחלק מהעיריות, צמחים וזרעים מחולקים לגינות כל תחילת עונה. אם אינך מוצא מי הם אנשי הקשר ברשות שלך, צור איתנו קשר.
איך אני מוצא מיקום מתאים להקמת גינה קהילתית?
לאחר שמתארגנת קבוצת אנשים שרוצים ליצור את הגינה, כדאי לפנות לעירייה. מחלקת תכנון ומיפוי ופקידי העירייה יכולים להציע לכם קומות פוטנציאליים לגינה. הקפד לבדוק מספר אפשרויות.
מהן תחומי האחריות של העירייה בגן?
הרשות המקומית יכולה לספק מים וקרקע לגינה. בנוסף, היא יכולה לעזור ולספק סיוע בהרחקת מזיקים כמו נמלת האש., או גידור אם נדרש, חשמל ושילוט. הרשות יכולה גם לשמש שותף ליוזמות מקומיות כמו סדנאות עשה זאת בעצמך בשכונה, אירועי סיפור וכו'.
כיצד נוכל להכין תקציב לגינה הקהילתית?
הגינה הקהילתית יכולה לממן את פעולותיה באמצעות דמי חבר (אנו ממליצים על תשלום שנתי). ניתן גם לגבות דמי כניסה לאירועים על מנת לממן פעולות קהילתיות אחרות.
תקציב מומלץ לגינה:
מחשב השקיה ומערכת 600 ש"ח
צינורות השקיה בטפטוף 1500 ש"ח
כלי גינון 800-1200 ₪
זרעים וצמחים 3000 ש"ח
לא הצלחת לאסוף את כל הכסף הזה? נסה להשתמש במשאבים בחינם וצור קשר עם הרשות המקומית שלך. כמו כן, אל תהסס להתקשר אלינו.
יש מזיקים רבים שפוגעים ביבול שלנו. האם יש שיטות ביולוגיות להגביל את הנזק שהם גורמים או לשלוט בהתנהגותם?
ישנם מגוון מזיקים שיכולים לפגוע בצמחים בגינה. הנה הסבר קצר כיצד לטפל בחלק מהם. אל תהסס לפנות אלינו אם יש לך שאלות נוספות.
-
כנימות הן סוג של חרק שמחליש את צמיחת הצמח. ניתן לטפל בהם על ידי הסרתם פיזית בידיים או על ידי ריסוס במים. ריסוס צמחים בשמנים אתריים עשוי גם להגן עליהם. למידע נוסף לחץ כאן.
-
עכברים וחולדות יכולים להיות בעיה בגינה. למרבה המזל, חתולים הם טורפים טבעיים שלהם. גדלו חתול בגינה שלכם או ספקו קערת מים שתמשוך חתולים על מנת להתמודד עם עכברים וחולדות. אם יש חולדות בקומפוסט שלך, משהו לא עובד כמו שצריך. הקומפוסט צריך להיות חם מספיק כדי להרתיע עכברים וג'וקים.
-
אם ציפורים אוכלות את היבולים שאתה מגדל, דחליל עשוי לעשות את העבודה ולהרחיק אותם.
באיזו תדירות עלי להשקות את הגינה שלי?
כמות ההשקיה תלויה בעונות השנה, סוג הקרקע, סוגי הגידולים וגודל החלקות.
* המספרים להלן מייצגים את צריכת המים המחושבת לגינה. יחידות = X ליטר למ"ר ליום
בקיץ
מישור החוף- דשא ועצי פרי: 3, פרחים וירקות- 4.5, שיחים ועצי נוי- 1.5
אזור השפלה- עצי דשא ופרי: 3.5, פרחים וירקות- 5, שיחים ועצי נוי- 1.5
אזור הררי ומרכז: עצי דשא ועצי פרי- 4, פרחים וירקות- 6, שיחים ועצי נוי- 2
אזור הנגב והעמקים החמים- עצי דשא ופרי- 4.5, פרחים וירקות- 6.5, שיחים ועצי נוי- 2
ערבה ואילת- עצי דשא ופרי- 7, פרחים וירקות- 11, שיחים ועצי נוי- 3.5
בסתיו ובאביב
מישור החוף- דשא ועצי פרי- 2 פרחים וירקות- 3, שיחים ועצי נוי- 1
אזור השפלה- עצי דשא ועצי פרי- 2.5, פרחים וירקות- 3, שיחים ועצי נוי- 1
אזור הררי ומרכזי- דשא ועצי פרי- 3, פרחים וירקות- 4.5, שיחים ועצי נוי- 1.5
אזור הנגב והעמקים החמים- דשא ועצי פרי- 3, פרחים וירקות- 4.5, שיחים ועצי נוי- 1.5
ערבה ואילת- עצי דשא ופרי- 5, פרחים וירקות- 8, שיחים ועצי נוי- 2.5
באיזו תדירות כדאי להשקות?
בימי הקיץ החמים של יולי - אוגוסט 12-15 דקות. 3 פעמים ביום.
בימי הקיץ האחרים- 10 דקות, 3 פעמים ביום
בסתיו/אביב- 10-15 דקות, פעם או פעמיים ביום
לקראת החורף, אנו ממליצים לעבור ל-20-30 דקות. פעם ביום.
כיצד ניתן למנוע וונדליזם בגינה?
גרפיטי:
מניעה: הצב אלמנט אומנותי בגינה שלך כדי שאנשים לא ירגישו צורך להשחית אותה. אם הפעילים בגינה הם משפחות, אנו ממליצים להציב בחלקות שלטים שאומרים לאיזו משפחה הן שייכות. כשמישהו יראה שערוגה היא פרטית יש פחות סיכוי שישחית אותה.
התמודדות: אם יש בעיית גרפיטי בגינה שלך, אמץ אותו! אנו ממליצים לך לתת מקום לאנשים לצייר וליצור אומנות בגינה שלך. כך הגינה לא תושחת וכולם יהיו מרוצים. השתמש במדיה החברתית כדי להסביר את חוקי הגינה ולהודיע לאנשים על מדיניות הגרפיטי.
נזק כללי:
מניעה: השתמש בשלטים המסמנים עשבי תיבול וצמחים. כשאנשים רואים שהם שייכים למישהו, פחות יפגעו בהם בכוונה.
התמודדות: ספר לכולם מה קרה. הקהילה יכולה להתאגד כדי לעזור לפצות על הרכוש שניזוק. בנוסף, השתמש במדיה חברתית כדי ליידע אנשים מה קורה. אם אנשים מודעים לבעיית ונדליזם, הם יהיו יותר אקטיביים במניעתה.
כיצד ניתן למנוע גניבות מהגינה?
גניבת מזון:
מניעה: השתמשו בשלטים בעברית, ערבית ואנגלית המדגישים כי בעוד שהגינה היא ציבורית, רק פעילי הגינה צריכים לקטוף את היבול. אתם יכולים גם להקצות חלקה משותפת למבקרים, כדי שיוכלו לקטוף ממנה באופן חופשי.
התמודדות: נסה לגדל יותר ממה שאתה צריך בציפייה לגניבות עתידיות אפשריות. אנו גם ממליצים לך לגדל יותר בערוגה המשותפת הציבורית. השתמש במדיה החברתית כדי להסביר את חוקי הגינה ולהודיע לאנשים על הנושא.
גניבה של כלים וציוד:
מניעה: התקן מקום ייעודי ונעול להנחת כלים כדי לשמור על הבטיחות ועל הכלים. ודאו שמי שיצא אחרון יעשה בדיקה בגינה כדי לבדוק אם יש כלים שנותרו בחוץ.
התמודדות: פנו לעירייה והסבירו מה קרה. ייתכן שהם יוכלו לעזור לספק כלים. השתמש בתקציב הגינה שלך כדי לקנות כלים חדשים. כדאי גם להשתמש במדיה החברתית כדי להסביר את חוקי הגינה ולהודיע לאנשים על הנושא.
אילו מיני צמחים נחשבים לצמחים פולשים לישראל?
מינים פולשים הם צמחים שחרגו מהפיזור הטבעי שלהם עקב פעולה אנושית, בכוונה או שלא בכוונה. התפשטות של מינים פולשים עלולה לפגוע במערכות אקולוגיות.
מכיוון שלכל צמח יש תפקיד בטבע, לא נמליץ לך לעקור את כולם. עם זאת, אם מינים פולשים פוגעים בגידול הירקות שלך או גורמים לפריחה, ייתכן שתרצה לעקור אותם מהשורש. לפניכם מדריך SPNI למינים פולשים בישראל.
כיצד אני בונה קהילה סביב הגינה?
ראשית, מקד את המאמצים שלך באיתור פעילים ליצירת הקבוצה ההתחלתית. פעילי גינה ניתן לנסות לאתר ברשתות המדיה החברתית, ברשתות גיאוגרפיות (קבוצות וואטסאפ מקומיות או לוחות פיזיים), במוסדות וברשתות מבוססות שירות.
שנית, דפקו על כמה דלתות פיזיות ווירטואליות. ערכו רשימה של אנשים שמעוניינים להצטרף ליוזמת הגינה הקהילתית שלכם והושיטו יד. ודא שאתה מכיר את קוד ההתנהגות המקומי.
שלישית, קבעו פגישת היכרות בה מזמינים את האנשים ברשימה, פקידי עירייה, גננים מנוסים ועובדת סוציאלית במידת הצורך. במפגשים אלו תוכלו ליצור חזון לגינה שלכם, ייעוד הגינה שלכם ותכנית לשנה. אנו ממליצים לך לקחת השראה מגנים קהילתיים מקומיים או ארציים מצליחים שאתה נהנה מהם באופן אישי.
לאחר מכן הקצה לחברים תפקידים בגינה הקהילתית בהתבסס על החוזקות שלהם. כמה תפקידים לדוגמה הם רכז גינה, רכז השקיה, מנהל אירועים, מעצב גרפי, גזבר, אחראי ניקיון, רכז אומנויות ואומנות, אחראי סדנאות עשה זאת בעצמך.
לבסוף, עבדו יחד! אם אתם מחפשים טיפים נוספים לשמירה על קהילה, תוכלו למצוא כמה כאן.